aanbevolen ...

(COVERSTORY / NUMMER 6 / 2023)

Zeeuwse mosselen,
de lekkerste mosselen

Zeeland staat bekend om zijn prachtige kustlijn, schilderachtige landschappen en rijke culinaire tradities. Een van de meest geliefde en iconische streekproducten
van Zeeland zijn natuurlijk de Zeeuwse mosselen. En als het goed is, start binnenkort het nieuwe seizoen.

© BURO70.NL

Maar wat maakt die mosselen uit Zeeland nou zo lekker? Ze hebben een unieke smaak en textuur die ze onderscheidt van andere mosselvariëteiten. Wat de Zeeuwse mosselen zo speciaal maakt, is de omgeving waarin ze groeien. Het blijkt de ideale leefomgeving te zijn en daar krijgen ze die onderscheidende smaak die door fijnproevers wordt gewaardeerd. Het vissen van mosselen vindt al ruim 150 jaar plaats in de Nederlandse wateren. De twee kweekgebieden zijn de Oosterschelde en de Waddenzee, samen ongeveer 6.000 hectare groot.

De Waddenzee beschikt over de meeste mosselpercelenen is door de sterke invloed van eb en vloed en het hierdoor hogere aanbod van voedsel voor de mosselen, ook het meest geschikt voor de kweek. De opbrengst van de Waddenzee is echter door de dynamische kenmerken van het gebied wel minder constant dan die van de Oosterschelde. Bij harde storm kunnen daar mosselen verloren gaan. Storm en vraat door krabben en zeesterren kunnen de hoeveelheden in de Waddenzee behoorlijk aantasten, terwijl de omstandigheden in de Oosterschelde door de stormvloedkering sterk  gestabiliseerd zijn.

Het kweken van zeeuwse mosselen is overigens een complex en zorgvuldig proces. Het begint met het zaaien van mosselzaad op speciale percelen in de zee. Deze percelen worden afgesloten met netten om de jonge mosselen te beschermen tegen roofdieren. Gedurende enkele maanden groeien de mosselen op in de beschermde omgeving van de percelen, waar ze zich voeden met plankton en andere voedingsstoffen uit het water.

Het seizoen voor Zeeuwse bodemcultuurmosselen - de eveneens voortreffelijke hangcultuurmosselen zijn net iets eerder rijp voor consumptie - begint meestal begin juli met de nieuwe oogst. De exacte startdatum van het seizoen is afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit van de mosselen. Het seizoen voor de Zeeuwse mossel loopt door tot april van het jaar daarop.

De mosselen worden voornamelijk geoogst in de maanden juli tot en met april. Dan zijn ze op hun best en hebben ze de optimale grootte en smaak. De mosselen worden met zorg en vakmanschap met de hand geoogst, waarbij alleen de volwassen mosselen worden geselecteerd. Dit zorgt ervoor dat de mosselen van hoge kwaliteit zijn en voldoen aan de strenge normen van duurzame visserij.

De traditie van het eten van mosselen gaat eeuwen terug en is nog steeds springlevend. Vooral tijdens de jaarlijkse 'Mosseldag' in Yerseke komen liefhebbers uit alle hoeken van het land bijeen om te genieten van verse Zeeuwse mosselen. Daarnaast zijn de mosselvissers van groot economisch belang voor de regio. De mosselindustrie zorgt voor werkgelegenheid en draagt bij aan het toerisme in Zeeland. Veel restaurants in de kuststreek van Nederland prijzen zichzelf aan met verse Zeeuwse mosselen op het menu.

Nu zijn er natuurlijk tal van verschillende manieren om mosselen klaar te maken en eigenlijk smaken ze allemaal even goed. Elke kookliefhebber en chefkok heeft zijn eigen favoriete recept. De klassieke 'mosselen met witte wijn' zien we nog steeds veelvuldig op tafel verschijnen. Hierbij worden de mosselen gestoomd in een pan met witte wijn, ui, selderij, peterselie en knoflook. Dit zorgt voor een heerlijke bouillon waarin de mosselen gaar worden
gestoomd, terwijl ze hun sappige textuur en smaak behouden.
Een andere smakelijke optie is het bereiden van 'mosselen op de barbecue'. Dit geeft de mosselen een unieke rokerige smaak. De mosselen worden eerst kort gekookt en vervolgens op de barbecue gegrild met kruidenboter, citroen en peterselie. Dit zorgt voor een smaakexplosie die perfect past bij een zomerse barbecue. Voor de avontuurlijke fijnproevers zijn er ook gerechten zoals 'mosselen in saffraansaus', 'mosselen met curry' en 'mosselen met chorizo'. Deze creatieve bereidingswijzen voegen extra smaaklagen toe aan de mosselen en laten zien dat ze veelzijdig zijn in de keuken.

De Zeeuwse mosselen zijn een ware delicatesse en een culinaire parel uit de zee. Met hun unieke smaak, sappige textuur en veelzijdige bereidingsmogelijkheden hebben ze een speciale plaats veroverd in de Nederlandse keuken. Of je ze nu eet tijdens een gezellig diner met vrienden, een zomerse barbecue of tijdens een bezoek aan een van de vele mosselrestaurants in Zeeland, de Zeeuwse mosselen zullen je smaakpapillen zeker verwennen. Dus, als je de kans krijgt, laat je verleiden door deze overheerlijke schelpdieren en ontdek zelf waarom ze wereldwijd zo geliefd zijn.

Kijk voor meer informatie en heerlijke recepten ook eens op www.mosselen.nl

Deel dit verhaal ...

Jouw verhaal ook op onze website?

Neem dan contact met ons op!

+31 76 888 1417

info@hapentap.nl

© BURO70 / Hap&Tap Magazine